Energie wordt hoofdzakelijk verkregen uit koolhydraten en vet. Aangezien patiënten met nierfalen een hoger risico hebben op een verhoogd cholesterol, kunt u het advies krijgen om geen voedsel te eten dat rijk is aan verzadigde vetten of cholesterol. Lees de etiketten op het voedsel zorgvuldig om het vet- en cholesterolgehalte te bepalen. Kies onverzadigde vetten van een hogere kwaliteit, zoals olijfolie of vis. Als u diabetes hebt, wees dan zeer voorzichtig met het eten van snoepjes. De begeleiding van een diëtist is extra belangrijk voor mensen met diabetes mellitus.
Als u onvoldoende koolhydraten en vet eet, kan het lichaam eiwitten gaan gebruiken als energiebron, met het risico dat spierweefsel wordt afgebroken om eiwitten vrij te geven.
Onvoldoende eiwitten eten kan leiden tot ondervoeding, gewichtsverlies, spierzwakte en een slechte gezondheid. Ondervoeding is een ernstig risico bij dialysepatiënten. Voordat u begint met dialyse, heeft uw nefroloog u mogelijk verteld een eiwitarm dieet te volgen om de nierfunctie te behouden. Maar nu hebt u verschillende voedingsprioriteiten. De meeste mensen die dialyse ondergaan, worden aangemoedigd om zoveel mogelijk eiwitten van hoge kwaliteit (bijv. gevogelte, vis, rundvlees) te eten.