Goede voedingsroutine 2

Reguleer de vochtinname en schakel over van zout naar kruiden en specerijen

Het is erg belangrijk dat u uw vochtinname reguleert, omdat vocht door uw lichaam wordt vastgehouden. Een overtollige hoeveelheid vocht kan negatieve effecten hebben op uw gezondheid, zoals hypertensie, hartproblemen en ademhalingsproblemen

Hoeveel mag ik per dag drinken?

De hoeveelheid vocht die u dagelijks nodig hebt, moet door uw arts worden bepaald. Meestal betekent dit 0,5 liter plus de resterende urine-uitscheiding (in de loop van 24 uur). Onthoud dat niet alleen dranken zoals water, koffie, thee of melk als vloeistof tellen, maar ook voedsel dat bij kamertemperatuur vloeibaar is, zoals drinkyoghurt, ijs of soep.

Maar wat kan ik doen om mijn vochtinname onder controle te houden?

Zeer kleine hoeveelheden drinken is duidelijk een van de moeilijkste veranderingen in uw voeding. Een eenvoudige manier om uw vochtinname bij te houden is een fles water bij u te houden die uw volledige dagelijkse hoeveelheid vloeistof bevat. Of gebruik aan tafel gewoon kleinere glazen om uzelf voor de gek te houden.

En wat kan ik doen als ik dorst krijg?

Er zijn veel goede tips en trucs om uw dorst te verminderen. Een heel effectieve methode is simpelweg uw mond spoelen of gorgelen met lauw water. U kunt ook maximaal 4 keer per dag een half schijfje citroen in uw mond stoppen - dat geeft een verfrissend gevoel.

Als het beheersen van de vochtinname een groot probleem voor u is, kunt u de dorst ook verminderen met suikervrije kauwgom. Op heel warme dagen kunt u ijsblokjes maken met druppels citroen of ander zuur fruit.

Moet ik zout vermijden omdat ik dan dorst zou krijgen?

Ja, dat is een deel van het probleem. Zout bindt water en als u zout consumeert, vraagt uw lichaam daardoor om vocht. Zout hoopt zich op in uw lichaam en dat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en zelfs beroertes. Zoutvervangers en keukenzout met weinig natrium moeten ook worden vermeden. De meeste van deze vervangers bevatten veel kalium - hoge concentraties van deze stof zijn ook erg schadelijk (zie Goede voedingsroutine 3 voor meer informatie over kalium).

Hm. Maar het meeste voedsel smaakt echt saai zonder zout

Dat is waar, in onze cultuur is zout een veelgebruikte smaakmaker. Maar in andere delen van de wereld wordt nauwelijks zout gebruikt. In deze culturen worden in plaats daarvan kruiden en specerijen gebruikt. 

Hoe kan ik smaak aan mijn maaltijden toevoegen?

Begin met zout te vervangen door smaken als knoflook, ui, bleekselderij of een beetje azijn, en gebruik kruiden als bieslook, peterselie, oregano, tijm, enz. Dat zal uw smaaksensatie verbeteren en het risico op gezondheidsproblemen enorm verkleinen. U hoeft alleen maar sterke specerijen als chili en peper weg te laten - die vergroten ook het dorstgevoel.

Nog een suggestie: vermijd kant-en-klaar bewerkt voedsel; die bevatten meestal meer zout dan u zou moeten gebruiken.

Vergeet dit niet:

  • houd uw vochtinname onder controle: meestal ongeveer 0,5 liter per dag
  • zout bindt water, probeer het gebruik laag te houden
  • blijf uit de buurt van zoutvervangers
  • gebruik kruiden en specerijen om zout te vervangen, maar wees voorzichtig met hete specerijen
  • bestrijd dorst door te gorgelen met lauw water
Gerelateerde onderwerpen

Potassium is an essential element for our nutrition.