Dialysezorg

Aanbieder van meerdere modaliteiten

NephroCare kan op basis van jarenlange ervaring en het delen van beproefde werkmethoden binnen het hele netwerk het volledige scala aan dialysebehandelingen bieden aan al onze dialysepatiënten. Op basis van verschillende behandelplannen en met keuze uit alle therapievormen kunnen de behandelingen in het centrum, thuis of in ziekenhuizen plaatsvinden.

Hemodialyse

Hemodialyse (HD) omvat het extern filteren van het bloed via een dialyseapparaat.

Bij NephroCare streven we ernaar al onze patiënten de best mogelijke behandeling te bieden op basis van hun individuele behoeften en lichamelijke conditie.

Daarom bieden we verschillende vormen van hemodialyse:

HD in het centrum

De meest voorkomende hemodialysebehandeling met drie behandelsessies per week in een dialysecentrum.

HD ’s nachts in het centrum

Deze dialysebehandeling wordt ’s nachts gegeven, terwijl de patiënt slaapt. De langere behandeling duurt zes tot acht uur, ten minste drie keer per week.

HHD

Thuishemodialyse vormt een alternatief voor behandeling in het centrum, omdat het een grotere flexibiliteit biedt in het behandelschema en de behandelfrequentie. Patiënten vertrouwen echter altijd op hun zorgteam voor controle, back-up en casemanagement.

Thuishemodialyse met ondersteuning

NephroCare heeft binnen de thuismodaliteit een uitgebreide zorgbenadering ontwikkeld, inclusief zorgondersteuning, afhankelijk van de mate van onafhankelijkheid van de patiënt.

Zelfzorg

Zelfzorg voor patiënten in een dialysecentrum komt overeen met het niveau van onafhankelijkheid in de behandeling als thuishemodialyse. De sleutel tot zelfzorg is de betrokkenheid van de patiënt bij de behandeling in de meeste of alle stappen.

Beperkte zorg

De mate van onafhankelijkheid in de zelfzorgbehandeling is afhankelijk van de patiënt. Deze wordt ondersteund en de verschillende stappen van de behandeling worden verdeeld over de patiënt en het zorgteam.

Zware zorg

Dialysepatiënten met een hoge incidentie van complicaties of beperkte mobiliteit kunnen hun behandeling buiten het ziekenhuis ontvangen op dialyseafdelingen voor ‘zware zorg’.

Intramurale zorg

In het ziekenhuis opgenomen dialysepatiënten vertegenwoordigen een gemengde populatie variërend van patiënten met een kritieke klinische status tot meer autonome patiënten die tijdelijk in het ziekenhuis zijn opgenomen om redenen die niet rechtstreeks gekoppeld zijn aan hun dialysestatus. Dialysebehandelingen worden uitgevoerd op een dialyseafdeling binnen het ziekenhuis.

High Flux-dialyse

Het essentiële element van High Flux‑dialyse is het gebruik van dialyseapparatuur met grotere poriën voor het verwijderen van zowel uremische toxinen als vocht. Bij conventionele dialyse worden afvalproducten en elektrolyten door diffusie uit het bloed van de patiënt verwijderd - de verplaatsing van opgeloste stoffen uit een oplossing met een hogere concentratie (bloed) naar een oplossing met een lagere concentratie (het dialysaat) via een halfdoorlatend membraan. Bloedureumstikstof (BUN) wordt gemeten en gevolgd als een weerspiegeling van alle toxinen die normaal gesproken door de nier worden verwijderd. Bij High Flux-dialyse wordt BUN duidelijk sneller verwijderd. Grotere moleculen zijn te groot om te worden verwijderd door conventionele dialyse, maar worden wel verwijderd met High Flux‑dialyseapparatuur.

Hoog volume HDF

Hoog volume HDF en de vele positieve effecten op dialysegerelateerde cardiovasculaire risicofactoren wordt erkend als de meest effectieve dialysebehandelingsmethode 1, die het eliminatieprofiel van de natuurlijke nier het best benadert.

Doordat hoog volume HDF hoge substitutievolumes bereikt, wordt hieraan een effectievere eliminatie van middelgrote moleculen toegeschreven. Hoog volume HDF verbetert patiëntresultaten en heeft gunstige effecten op de belangrijkste cardiovasculaire risicofactoren:

  • serum ß2-microglobuline en fosfaatspiegel 2,3,4
  • ontstekingsreactie 5
  • intradialytische hemodynamische stabiliteit 6
  • beheersing van bloedarmoede 7

Vasculaire toegangsbeheer

Vasculaire toegang wordt vaak de 'levenslijn van de patiënt' genoemd. Gezien het essentiële belang van dit onderwerp heeft NephroCare talloze hulpmiddelen en diensten ontwikkeld die zijn gericht op het beheer en de zorg voor vasculaire toegang. Meer dan tien jaar ervaring in onze NephroCare-klinieken heeft ons een hoog niveau van expertise op het gebied van nierzorg gegeven. We investeren voortdurend in het NephroCare-netwerk in de vorm van richtlijnen en best-practice-benaderingen, verrijkt en geleid door NephroCare-diensten en -tools.

Ondersteuning van vasculaire toegangsbeheer op klinisch niveau

Ter ondersteuning van het eenvoudig aansluiten en loskoppelen van patiënten in overeenstemming met de NephroCare Standaard goede dialysezorg en NephroCare Richtlijn hygiëne en infectiebeheersing, zijn de ProHD-set en de ProHD CVC-set (centraal-veneuze katheterset) ontwikkeld in onze klinieken.

De speciale expertise binnen ons NephroCare-netwerk draagt bij aan verdere kennis van best practices op het gebied van vasculaire toegang.

Gezamenlijke publicatieprojecten van Fresenius Medical Care en EDTNA/ERCA:

  • “Vascular Access Cannulation and Care Guide - A Nursing Best Practice Guide for Arteriovenous Fistula”
  • “Vascular Access Management and Care - A Nursing Best Practice Guide for Central Venous Catheter”

Endovasculaire diensten en operaties voor vasculaire toegang

NephroCare biedt een hoog expertiseniveau voor de ontwikkeling en het beheer van centra voor vasculaire toegang die endovasculaire diensten leveren en operaties voor vaattoegang uitvoeren.

Bewaken van resultaten m.b.t. vasculaire toegang

Vasculaire toegangsbeheer is een integraal onderdeel van NephroCare en draagt bij aan de optimalisatie van behandelingen voor chronische nierpatiënten om de patiëntresultaten te verbeteren. Dit wordt beheerd via overeengekomen doelwaarden voor bepaalde belangrijke prestatie-indicatoren die worden bewaakt met de Balanced ScoreCard.

Peritoneale dialyse

Bij peritoneale dialyse wordt een deel van het peritoneum gebruikt als dialysator. Water en opgeloste stoffen kunnen zich vanuit het bloed naar het dialysaat verplaatsen via het peritoneale membraan. De katheter blijft op zijn plaats gedurende de tijd dat een patiënt peritoneale dialysebehandeling ondergaat. Wanneer er dialysaat aanwezig is in de peritoneale holte, worden afvalproducten en overtollig vocht verwijderd totdat de concentraties opgeloste stoffen in het bloed en in het dialysaat in evenwicht zijn gebracht.

Verschillende voorschriften voor PD, afhankelijk van levensstijl en medische toestand

Continue ambulante

peritoneale dialyse uitgevoerd in onze NC-klinieken

  • Regelmatig overdag
  • 4 tot 5 wisselingen per dag
  • Het wisselen duurt ongeveer 20-30 minuten

Automatische peritoneale dialyse bij de patiënt thuis

  • Ongeveer 8 - 10 uur

Een machine, de ‘cycler’, voert vocht uit de peritoneale holte automatisch af en vult deze opnieuw

REFERENTIES

1 Canaud B., The Early Years of On- Line HDF: How Did It All Start? How Did We Get Here?, Krick G, Ronco C (eds): On- Line Hemodiafiltration: The Journey and the Vision, Contrib Nephrol, Basel, Karger (2011); 175:  93-109.

2 Canaud B., Effect of Online Hemodiafiltration on Morbidity and Mortality of Chronic Kidney Disease Patients, Ronco C, Canaud B, Aljama P (eds): Hemodiafiltration, Contrib Nephrol, Basel, Karger (2007); 158: 216-224.

3 Penne E.L. et al., Role of Residual Kidney Function and Convective Volume on Change in Beta2-Microglobulin Levels in hemodiafiltration Patients, Clin J Am Soc Nephrol (2010); 5: 80-86.

4 Davenport A. et al., The effect of dialysis modality on phosphate control: haemodialysis compared to haemodiafiltration. The Pan Thames Renal Audit, Nephrol Dial Transplant (2010); 25(3): 897-901

5 Peprini L. et al., Long-term effects of high-efficiency on-line hemodiafiltration on uremic toxicity. A multicentre prospective randomized study, Nephrol Dial Transplant (2011); 0: 1-8

6 Locatelli F. et al., Hemofiltration and Hemodiafiltration Reduce Intradialytic Hypotension in ESRD, J Am Soc Nephrol (2010); 21(10): 1798-1807.

7 Bonforte G. et al.,Improvement of Anemia in Hemodialysis Patients Treated by Hemodiafiltration with High-Volume On-Line-Prepared Substitution Fluid, Blood Purif (2002); 20: 357-363.

Gerelateerde onderwerpen
Other care options

Acute dialysis and Therapeutic apheresis

het uitvoeren van de verantwoordelijkheid van Fresenius Medical Care om een toekomst voor nierpatiënten te creëren die het waard is om geleefd te worden