Cardiovasculaire ziekte

Cardiovasculaire ziekte en dialyse: Wat u moet weten om gezond te blijven

Zoals u misschien al weet, heeft een groot aantal dialysepatiënten te maken met verschillende cardiovasculaire ziekten. Dit is het goede nieuws: met de juiste zorg en beschermende maatregelen kunt u de progressie van cardiovasculaire ziekte actief vertragen en uw prognose verbeteren, of het risico erop verlagen.

De rol van het cardiovasculaire systeem

Hart, aders, slagaderen en haarvaten worden gezamenlijk het cardiovasculaire systeem genoemd. De belangrijkste taak van het systeem is om ons in leven en welzijn te houden: het brengt het bloed van het hart naar de longen en naar de rest van het lichaam om het van zuurstof te voorzien. Maar bij mensen met cardiovasculaire ziekte kan het lichaam deze belangrijke taken niet goed genoeg uitvoeren.

Cardiovasculaire ziekte - nader bekeken

De term cardiovasculaire ziekte is eigenlijk verkeerd: dit is niet slechts één ziekte, maar een collectieve term voor een hele reeks ziekten, waaronder hypertensie, atherosclerose, coronaire hartziekte en beroerte. Sommige van deze aandoeningen komen vaker voor dan andere. Cardiovasculaire ziekte kan maken dat iemands hart het bloed niet meer efficiënt rondpompt, dat de kleppen niet meer goed werken of dat de slagaderen vernauwen of verharden. Ook bepaalde toxinen of bacteriën kunnen een rol spelen bij het beschadigen van delen van het hart en de bloedvaten.

Hypertensie

Hoge bloeddruk of hypertensie wordt vaak 'de stille moordenaar' genoemd. Deze bijnaam komt voort uit het feit dat veel mensen een hoge bloeddruk hebben zonder symptomen te ervaren. Een bloeddrukmeting bestaat uit twee getallen: de systolische druk, het eerste getal, voor de druk wanneer het hart slaat, en de diastolische druk, het tweede getal, voor de druk wanneer het hart zich in de ontspanningsfase bevindt. Bij mensen met een hoge bloeddruk stroomt het bloed met overmatige kracht door de bloedvaten. Na verloop van tijd beschadigt dit de bloedvaten, waardoor iemand een hoger risico loopt op een hartaanval of beroerte. Uw arts controleert uw bloeddruk regelmatig om te zien of deze binnen een normaal bereik blijft, wat uw risico op complicaties vermindert.

Atherosclerose, coronaire hartziekte en beroerte

In lekentermen is atherosclerose de verharding van de slagaderen, de bloedvaten die bloed van het hart naar de rest van het lichaam vervoeren. Vetafzettingen, ook wel plaque genoemd, en minerale afzettingen zorgen ervoor dat de slagaderen verharden, waardoor de bloedstroom naar het hart afneemt. Als het hart te weinig bloed krijgt, kan dit symptomen veroorzaken zoals pijn op de borst of leiden tot een hartaanval. Verharding van de slagaderen is ook de belangrijkste oorzaak van coronaire hartziekten, de term voor elke aandoening waarbij blokkade of vernauwing een verminderde bloedstroom naar het hart veroorzaakt. Wanneer de hersenen niet genoeg zuurstof krijgen of wanneer een bloedvat barst, kan dit leiden tot een beroerte, wat onmiddellijke medische hulp vereist.

Gerelateerde onderwerpen

Dialysepatiënten hebben specifiekere voeding nodig dan andere mensen.

 

De nieren en ogen zijn met elkaar verbonden. Als gevolg hiervan kunnen risicofactoren die samenhangen met nieraandoeningen, ook leiden tot oogproblemen. Lees in ons artikel wat de meest voorkomende oogziekten zijn en hoe u deze kunt voorkomen.