Vasculaire toegang

Vasculaire toegang - uw reddingslijn

Voordat u met hemodialyse begint, is er vasculaire toegang nodig. Dit is de plek op uw lichaam waar bloed wordt afgevoerd en weer teruggevoerd tijdens dialyse. Om tijdens hemodialyse voldoende bloed te kunnen reinigen moeten via de vasculaire toegang grote hoeveelheden bloed kunnen stromen.

De meest voorkomende permanente toegang voor een patiënt die chronische hemodialyse ondergaat, is een native arterioveneuze fistel (AVF).

Door een ader met een slagader te verbinden wordt onder de huid een fistel gevormd. Hierdoor stroomt er meer bloed door de ader en wordt de ader sterker, waardoor herhaaldelijk inbrengen van een naald voor dialysebehandeling eenvoudiger wordt. 

Het proces waarbij de fistel sterk en groot genoeg wordt om een naald in te brengen, wordt rijpen genoemd. In het algemeen duurt dit vier tot zes weken.

Een alternatieve methode voor de fistel wordt een graft genoemd. Een graft wordt gemaakt door een slagader en een ader met synthetisch materiaal te verbinden. Na de operatie kan het drie tot vier weken duren voordat de graft kan worden gebruikt voor dialyse.

Beide toegangsplaatsingen worden uitgevoerd door een arts in een operatiekamer. Een goede vasculaire toegang is de basis voor een hoogwaardige hemodialysebehandeling en is dus een belangrijke factor voor uw welzijn - daarom wordt het vaak "uw levenslijn" genoemd.

U kunt de gebruiksduur van uw AVF verlengen door voor uw levenslijn te zorgen. Dit doet u door de hygiëneregels te volgen en uw vasculaire toegang regelmatig te controleren (door bijvoorbeeld te luisteren naar het geluid van de bloedstroom en door bewakingsprogramma's te gebruiken voor verdere beoordeling van de vasculaire toegang).

CVC

Een andere vorm van toegang voor dialyse is een centraal-veneuze katheter (CVC, Central Venous Catheter). De katheter is een zachte buis die door een arts in een grote ader van uw lichaam wordt geplaatst, meestal in uw hals of borst. De katheter heeft twee aansluitkanten. Via de ene aansluitkant wordt het bloed uit het lichaam afgenomen om dialyse uit te voeren, en via de andere aansluitkant wordt het gereinigde bloed teruggevoerd naar het lichaam.

Gerelateerde onderwerpen

Ontdek waarom u een fistel nodig hebt voor dialysebehandeling.

Er is een grote kans dat u zelf een dialysecentrum kunt kiezen. Niet alle centra zijn hetzelfde. Hier vindt u een controlelijst als hulp bij het kiezen van een dialysecentrum