Transplantatie

Transplantatie is een belangrijk onderwerp voor duizenden mensen over de hele wereld met chronische nieraandoeningen. Voor degenen die een donornier krijgen, biedt dit hoop op een vrijer leven met minder dieetbeperkingen. Het is een ingewikkeld onderwerp waarvoor ruime informatie, tijd en denkwerk zijn vereist om de beste beslissing voor uzelf te kunnen nemen. 

Wat is een niertransplantatie?

Veel patiënten met chronische nieraandoeningen komen in aanmerking voor transplantatie, maar niet iedereen. Als u dus transplantatie als behandeloptie wilt onderzoeken, is de eerste stap het bespreken van uw persoonlijke situatie met de nefroloog. Deze beoordeelt een aantal aspecten van uw algemene gezondheid en nieraandoening alvorens een aanbeveling te doen.

Als uw nefroloog concludeert dat u een geschikte kandidaat bent, moet u de noodzakelijke onderzoeken en tests laten uitvoeren. Vervolgens kan de arts u op de landelijke transplantatielijst plaatsen om een nier van een overleden persoon te krijgen of een compatibele levende donor te vinden.

Compatibiliteit is essentieel

Voor een succesvolle transplantatie moeten de ontvanger en de donor compatibel met elkaar zijn. Dit betekent dat beide partijen een compatibel bloedtype en matchend weefsel moeten hebben, om het risico te verlagen dat het lichaam van de ontvanger de donornier afstoot. Voorafgaand aan de operatie wordt een reeks laboratoriumtesten uitgevoerd om deze compatibiliteit te controleren.

Een nier ontvangen

Er zijn twee manieren om een donornier te ontvangen: van een levende persoon of van een overleden donor. Levende donoren zijn vaak familieleden - een van uw ouders of een broer of zus - of iemand die dicht bij u staat zoals een vriend of partner. 

Het belangrijkste voordeel van een nier van een levende persoon is de tijdbesparing. Zodra u iemand vindt die compatibel met u is en bereid is te doneren, kan het transplantatieproces beginnen.

Het besluit om een nier te doneren vereist zorgvuldige afweging en overwegingen. De donor moet zich bewust zijn van de risico's die gepaard gaan met de operatie om de gezonde nier te verwijderen, en moet weten dat na de operatie controles nodig zijn om te zien of de overblijvende nier het afval van het lichaam goed genoeg uitfiltert.

Het ontvangen van een donornier van een overledene, die meestal afkomstig is van iemand die bij een ongeluk is omgekomen, vereist echter geduld.

Nadat uw naam op de nationale wachtlijst voor transplantatie is gezet, bestaat er geen regel voor de hoeveel tijd die zal verstrijken voordat er een compatibele donornier beschikbaar komt.

Soms hoeft u maar kort te wachten. Maar meestal moet u een paar jaar wachten, hoewel de gemiddelde wachttijden per land verschillen.

In de operatiekamer

Zodra u een donornier hebt, is een operatie de volgende stap. Omdat organen erg gevoelig zijn, moet de operatie zo snel mogelijk plaatsvinden nadat de nier beschikbaar is gekomen. Als u op de wachtlijst staat, krijgt u een nierwaarschuwing wanneer er een geschikte nier komt. Zorg er dus voor dat u altijd gemakkelijk telefonisch bereikbaar bent. 

Na een laatste controle om te zien of de nier in orde is, kan de operatie worden gestart. Zolang uw eigen nieren geen infectie veroorzaken, zal uw chirurg er gewoonlijk voor kiezen om ze te laten zitten. Uw nieuwe gezonde nier wordt er gewoon naast geplaatst in de buik, en met uw ader en slagader verbonden. Hierdoor kan het bloed erdoorheen stromen en kan het lichaam urine gaan produceren.

Mogelijke complicaties

Bij het nemen van een weloverwogen beslissing over transplantatie hoort kennis over de mogelijke risico's. Het ontvangen van een donornier wordt geassocieerd met drie hoofdproblemen: afstoting, functionaliteit en levensduur van het orgaan.

Na de transplantatie moet u bepaalde geneesmiddelen innemen zoals immunosuppressiva, die het risico op afstoting verminderen. Het is essentieel dat u alle geneesmiddelen inneemt die uw nefroloog u voorschrijft om dit risico tot een absoluut minimum te beperken. Omdat deze geneesmiddelen uw immuunsysteem onderdrukken, is het echter cruciaal dat u na de operatie goed voor uzelf zorgt.

Wat de functionaliteit betreft beginnen sommige donornieren onmiddellijk te werken, terwijl andere daar een paar dagen voor nodig hebben. Als u tot de laatste groep behoort, hebt u mogelijk dialyse nodig totdat uw nieuwe nier normaal functioneert. Dit komt vaak voor en is nog niet meteen een reden om u zorgen te maken over het succes van de transplantatie.

Tot slot blijft een donornier gemiddeld 10-15 jaar functioneren. Dit komt doordat de nierfunctie na verloop van tijd langzaam afneemt. Daarna hebt u altijd de mogelijkheid om terug te gaan naar dialyse, of om een tweede donornier te vinden via een levende donatie of de nationale transplantatielijst.

Er kunnen complicaties optreden, maar probeer u daar niet bij voorbaat al zorgen over te maken. De nefroloog zal u de best mogelijke behandeling geven voor, tijdens en na de transplantatie, en u kunt eventuele specifieke vragen of zorgen met hem/haar bespreken.

De juiste keuze maken

Transplantatie is een zeer persoonlijk onderwerp - een onderwerp waar u tijd en aandacht aan moet besteden. U kunt misschien beginnen met een gesprek met de nefroloog over uw eigen situatie. Als u het er beiden over eens bent dat transplantatie een optie is, kunt u zich altijd op de lijst laten plaatsen als u geen levende donor hebt, en verder over de beslissing nadenken terwijl u wacht.

Met anderen praten over de voor- en nadelen van transplantatie helpt u om een beslissing te nemen.

Weet intussen dat u de volledige ondersteuning van het NephroCare-team hebt. Wat er ook gebeurt, we staan altijd klaar om dialysezorg van de beste kwaliteit te bieden - als, wanneer en waar u ons nodig hebt. We bieden onze patiënten ook hulp en advies in verband met transplantatie.

Gerelateerde onderwerpen

Hemodialyse kan thuis gebeuren, op een afdeling voor zelfzorg/beperkte zorg, of in een dialysecentrum.

We hebben een aantal van de meest boeiende verhalen verzameld van patiënten die te maken hebben met chronische nieraandoeningen.