Hemodialyse thuis

Patiënt die thuis een hemodialysebehandeling krijgt

Hemodialyse kan thuis gebeuren, op een afdeling voor zelfzorg/beperkte zorg, of in een dialysecentrum. 

Thuishemodialyse (Home HaemoDialysis, HHD) is een goede keuze voor patiënten die willen blijven werken en de voorkeur geven aan een onafhankelijke en flexibele leefstijl. Thuispatiënten spelen een actieve rol in hun dialysebehandeling.

Er bestaan vier verschillende basismethodes voor hemodialyse thuis:  

  • Conventionele hemodialysebehandelingen duren ongeveer vier uur en worden drie keer per week uitgevoerd. Conventionele hemodialyse is de meest voorkomende dialysemodaliteit, die ook in het dialysecentrum wordt aangeboden. 
  • Korte dagelijkse hemodialyse wordt gedurende twee tot drie uur per dag uitgevoerd, ongeveer vijf tot zeven keer per week.
  • Nachthemodialyse wordt 's nachts uitgevoerd terwijl u slaapt. Nachthemodialyse duurt ongeveer acht tot tien uur. U zult drie of zeven nachten per week dialyseren. 
  • Sessies voor hemodialyse om de dag worden om de dag uitgevoerd. De duur van de behandelsessies is meestal vier uur, maar kan variëren afhankelijk van het voorschrift van de arts.

In feite is elke combinatie van tijd en frequentie mogelijk, en dat maakt HHD zo'n flexibele behandeling.

Wat hebt u nodig om thuishemodialyse uit te voeren?

Voor hemodialyse thuis hebt u hetzelfde dialyseapparaat en dezelfde wegwerpartikelen nodig als voor behandelingen in het centrum. Maar daarnaast moet er bij u thuis een waterzuiveringssysteem worden geïnstalleerd. 

Tijdens elke standaard hemodialysebehandeling thuis stroomt ongeveer 120-150 l dialysaat door de dialysator. Berekend over een jaar is dit een enorme hoeveelheid water waarmee het bloed van de patiënt in contact komt. In gewoon kraanwater kunnen chemicaliën, mineralen en soms bacteriën worden aangetroffen. Die veroorzaken normaal geen schade wanneer het water wordt gebruikt als drinkwater. Maar voor dialyse is het heel belangrijk om zeer gezuiverd water te gebruiken. Het waterzuiveringssysteem bestaat uit speciale filters, houtskooltanks, apparaten die bacteriën opvangen en een systeem voor omgekeerde osmose (RO, Reverse Osmosis).

In uw huis wordt een miniwaterzuiveringssysteem geïnstalleerd. Het kraanwater stroomt door speciale leidingen en filters naar de RO voordat het de dialysemachine bereikt. Dit systeem is zo groot als een kleine kast. Tijdens uw training leert u hoe u het waterzuiveringssysteem moet bedienen.

Fresenius Medical Care heeft een uitgebreid assortiment geoptimaliseerde aanvullende producten ontwikkeld die hemolyse met hulp van de partner of zelfhemodialyse betrouwbaar en eenvoudig maken. 

Ondersteuning en service

U wordt gevraagd om elke 4-12 weken een bezoek aan het dialysecentrum te brengen. Tijdens het bezoek wordt een bloedmonster afgenomen om te bepalen of er sinds het laatste bezoek veranderingen zijn ontstaan, en of de behandeling moet worden aangepast. De arts zal samen met u deze laboratoriumresultaten, uw geneesmiddelenblad en uw dieet bekijken. Uw gegevens van thuis worden ook beoordeeld om uw vitale functies zoals bloeddruk, pols, temperatuur en gewicht te controleren. De toegang tot de bloedbaan wordt onderzocht.

Bereid u voor op de vragen die de arts u zal stellen over uw algemene welzijn, eetlust, enz. De diëtist en maatschappelijk werker kunnen bij dit bezoek aanwezig zijn. HHD is teamwork. Uw input is net zo belangrijk als de input van de professionals. Bereid u daarom goed voor op elk bezoek. 

Thuis hemodialyse leren uitvoeren is in veel opzichten te vergelijken met leren autorijden. Er is zo veel te leren dat het een paar weken duurt om alles te onthouden. Het kan in het begin griezelig en nieuw zijn, maar u raakt eraan gewend en dan lijkt het alsof u nooit anders hebt gedaan. Natuurlijk kunt u 24 uur per dag bellen als u vragen hebt of hulp nodig hebt wanneer u thuis bent. Denk eraan dat u, ook wanneer u thuis behandelingen ondergaat, wordt ondersteund door een team dat bestaat uit medische professionals, diëtisten en maatschappelijk werkers. Ze helpen u bij elke stap. 

Dialysebenodigdheden

Uw dialysevoorschrift is specifiek voor uw behoeften. Uw arts en uw verpleegkundige vullen een receptenlijst in met de benodigdheden en de hoeveelheden die nodig zijn voor uw behandeling. Denk eraan: Wijzigingen in recepten moeten altijd door de arts worden aangebracht. 

De eerste bestelling wordt gedaan door de verpleegkundige. Deze neemt contact op met uw toekomstige klantenservicemedewerker en bestelt alles wat u nodig hebt om aan de slag te gaan. Dit zijn onder andere dialysatoren, concentraten, bloedlijnen, fistelnaalden, spuiten, enz., en andere dingen die u nodig kunt hebben, zoals een bloeddrukmanchet (als deze niet in uw dialyseapparaat is geïntegreerd), een stethoscoop en een weegschaal. De klantenservicemedewerker neemt vervolgens contact met u op om het leveringsschema te bespreken.

Gerelateerde onderwerpen

Bij peritoneale dialyse wordt een deel van het peritoneum gebruikt als dialysator.

Transplantatie is een belangrijk onderwerp voor duizenden mensen over de hele wereld met chronische nieraandoeningen.