Het enige wat u hoeft te doen, is u te houden aan vijf basissuggesties voor voeding, een paar eenvoudige adviezen volgen over uw koolhydraatinname en uw bloedglucose regelmatig controleren.
Diabetes en goede voeding
Het dieet van diabetespatiënten die dialyse ondergaan, kan toch veel lekkere, voedzame levensmiddelen bevatten. Als u weet wat uw lichaam nodig heeft, weet u wat u moet eten. En als u de juiste keuzes maakt, kan uw leven beter worden. Een paar eenvoudige veranderingen in uw voeding maken uw leven met dialyse en diabetes gemakkelijker en zorgen ervoor dat u optimaal van het leven kunt genieten.
Tel uw koolhydraten
De hoofdfunctie van koolhydraten is het opslaan van energie in uw lichaam. Sommige koolhydraten worden snel geabsorbeerd, zoals suiker; andere complexere koolhydraten hebben meer tijd nodig om te worden afgebroken en leveren energie over een langere periode. Alle koolhydraathoudende voedingsmiddelen (zoals brood, ontbijtgranen, pasta, rijst, zetmeelrijke groenten, fruit, sappen en veel suikervrije nagerechten) verhogen de bloedglucosespiegels, zodat het belangrijk is om de inname zorgvuldig te reguleren. Probeer ongeveer om de drie uur te eten (maaltijden en snacks). Een tussendoortje voor het slapengaan (met eiwit) helpt de bloedsuikerspiegel 's nachts te stabiliseren.
Als diabeet is het belangrijk om te leren welke voedingsmiddelen koolhydraten bevatten en om hoeveelheden goed te leren inschatten. Daardoor wordt de totale hoeveelheid koolhydraten die u eet, in balans gebracht met uw medicijnen en de mate van lichaamsbeweging. Uw diëtist heeft u misschien een systeem geleerd koolhydraten te tellen om uw koolhydraatinname onder controle te houden.
Zijn er voedingsmiddelen die ik moet vermijden?
Eén belangrijke bron van koolhydraten in ons dieet zijn ontbijtgranen en producten op basis van granen zoals brood, cake of muesli. Als uw fosfaatgehaltes het toelaten, kies dan voor meergranenproducten (bijvoorbeeld tarwe en rogge) omdat het hoge vezelgehalte erg vullend is; en aangezien de absorptie langzamer is, stijgt uw bloedsuiker langzamer. Kleine hoeveelheden haver zijn ook een geschikte keuze.
Hetzelfde geldt voor verse groenten, aardappelen, peulvruchten, pasta, melk en sommige vruchten. Al deze voedingsmiddelen hebben een lagere glycemische index, d.w.z. hoe snel en hoeveel de bloedglucosewaarden worden verhoogd. Houd er echter rekening mee dat sommige heel zoete vruchten zoals druiven een vrij hoge glycemische index hebben.
In het verleden was gewone suiker (sucrose) taboe voor diabetici, maar tegenwoordig is een kleine hoeveelheid 'verpakte' suiker in de vorm van bijvoorbeeld chocolade prima als een incidentele traktatie. Suikerhoudende dranken en voedsel met een hoog suikergehalte kunnen niettemin het beste worden vermeden, omdat de suiker snel wordt geabsorbeerd en uw bloedsuikerspiegel sterk kan stijgen.
Vergeet dit niet:
- koolhydraten verhogen uw bloedglucosespiegel
- houd uw inname goed onder controle door uw koolhydraten te tellen
- kies in plaats van suikerhoudende dranken voor water en kruiden- of vruchtenthee in de aanbevolen hoeveelheden
- eet minder geraffineerde (ontbijt)granen en kies zoveel mogelijk voor voedingsmiddelen met een lagere glycemische index (GI)
Controleer uw bloedglucose
Diabetes betekent dat er te veel suiker in uw bloed terechtkomt. Normaal wordt de hoeveelheid suiker in het bloed geregeld door het hormoon insuline, dat wordt geproduceerd door de alvleesklier. Tijdens de spijsvertering veranderen veel voedingsmiddelen in glucose en komen in uw bloedbaan terecht. Insuline helpt om glucose uit het bloed naar cellen te brengen, waar het als energie wordt gebruikt. Omdat er bij diabetes te weinig insuline is of omdat uw cellen niet reageren op de insuline, is het lichaam niet in staat om de glucose in de bloedbaan volledig te gebruiken. Als deze hoge bloedsuikerspiegels, of hyperglykemie, niet worden behandeld, kan dit leiden tot diabetisch coma.
Als diabeet moet u zelf uw bloedglucosespiegel controleren met een bloedglucosemonitor voor thuis. Als u er geen hebt, bespreek dit dan met uw arts. Met deze eenvoudige test weet u op elk moment of uw bloedglucosespiegels zich binnen een aanvaardbaar bereik bevinden. Uw arts zal een andere test uitvoeren die de gemiddelde bloedglucosespiegel meet over een periode van drie maanden. De resultaten laten zien hoe goed u uw diabetes onder controle hebt.
Soms heb ik zo'n dorst...
Wist u dat ongecontroleerde hoge bloedglucosespiegels uw dorst ook kunnen vergroten? Vergeet niet dat u als dialysepatiënt moet letten op de hoeveelheid vocht die u consumeert. Te veel vocht gebruiken leidt tot overhydratatie, wat negatieve effecten kan hebben op uw bloedsomloop. Als u uw glucose controleert en reguleert, helpt dit u om uw dorst en vochtinname te beheersen. Uw diëtist zal een bepaalde vochtinname aanbevelen voor uw individuele situatie.
Heb ik extra vitaminen nodig?
Het is voor diabetespatiënten essentieel om voldoende vitaminen binnen te krijgen, omdat vitaminen bepaalde schadelijke stoffen in het bloed kunnen opnemen. Bekijk de aanbevelingen van goede voedingsroutine 5 en neem de vitaminen die uw arts specifiek voor u aanraadt.
Vergeet dit niet:
- controleer uw bloedglucosespiegel regelmatig
- door een hoge bloedsuikerspiegel krijgt u dorst, probeer dit goed onder controle te houden
- vraag uw diëtist of nefroloog naar de juiste vochtinname
- regelmatige lichaamsbeweging helpt hoge suikerpieken te voorkomen