Diabetes omvat een groep stofwisselingsziekten waarbij iemand een hoge bloedsuikerspiegel of glucosespiegel heeft. Dit gebeurt wanneer de alvleesklier niet genoeg insuline produceert of wanneer de cellen van het lichaam niet meer naar behoren reageren op de insuline die wordt geproduceerd.
Diabetes
Insuline is een hormoon dat door het lichaam wordt geproduceerd en dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Bij diabetes is het lichaam niet in staat om deze niveaus te reguleren, waardoor glucose zich ophoopt in de bloedbaan.
Omdat insuline een eiwit is, wordt het in pilvorm tijdens de spijsvertering afgebroken. Daarom krijgen diabetespatiënten het toegediend via een subcutane injectie.
Verschillende typen
Er zijn drie hoofdtypen van diabetes:
- Type 1
- Type 2
- Gestationeel
Hoewel diabetes type 1 zowel bij volwassenen als bij kinderen kan voorkomen, komt het meestal voor bij kinderen en daarom wordt het vaak 'juveniele diabetes' genoemd. Deze vorm van diabetes kan plotseling beginnen als de alvleesklier niet langer insuline kan produceren, om genetische redenen of vanwege een infectie.
Bij diabetes type 2 produceert het lichaam niet meer genoeg insuline of verwerkt het niet goed, of een combinatie van beide. Deze vorm van de ziekte komt vaker voor en treft meestal volwassenen boven de 40 jaar. De ziekte wordt veroorzaakt door factoren als obesitas, gebrek aan lichaamsbeweging, ongezond eten en stress.
Het derde hoofdtype is zwangerschapsdiabetes en komt voor bij 2-5% van de zwangere vrouwen. Het kan worden behandeld, maar vereist zorgvuldige medische supervisie tijdens de zwangerschap om de gezondheid van moeder en kind te waarborgen. Na de geboorte kan de diabetes verbeteren of volledig verdwijnen.
Ontwikkeling van de ziekte/risicofactoren
Zoals u ziet, speelt insuline bij diabetes een belangrijke rol. Insuline is nodig om suiker, zetmeel en ander voedsel om te zetten in de energie die onze cellen nodig hebben om te functioneren. Als dit niet meer gebeurt, krijgen de cellen niet meer de energie die ze nodig hebben en hoopt zich suiker op in het bloed, wat schadelijk is voor onze gezondheid. Hoewel deze schade niet onmiddellijk optreedt, bestaat het risico op langetermijncomplicaties die zich na ongeveer 10-20 jaar kunnen ontwikkelen.
De langetermijnschade die wordt veroorzaakt door een hoge bloedsuikerspiegel gedurende lange perioden, kan leiden tot aantasting van de ogen (wat visuele stoornissen en blindheid veroorzaakt), de zenuwen (gevoelloosheid in armen, benen en voeten), het hart (atherosclerose en gerelateerde ziekten) en de nieren.
In de nieren kunnen hoge bloedsuikerwaarden littekenweefsel veroorzaken, en uiteindelijk kunnen de nieren stoppen met werken. Diabetes is in feite de meest voorkomende oorzaak van nierfalen en ongeveer één op de vijf mensen die dialyse ondergaan, hebben diabetische nierziekte (ook wel diabetische nefropathie genoemd).
Kenmerken en symptomen
De symptomen van diabetes type 2 zijn niet altijd duidelijk en omdat ze in het begin geleidelijk optreden, is het mogelijk dat een patiënt zich niet eens bewust is van de ziekte. Andere patiënten ervaren echter wel symptomen die erop kunnen wijzen dat ze diabetes hebben. De meest voorkomende tekenen zijn het uitplassen van grote hoeveelheden urine, dorst, meer honger, gewichtsverlies en vermoeidheid. Andere tekenen zijn prikkelbaarheid, tintelingen in handen of voeten, wazig zien, veelvuldige infecties, langzaam genezende wonden, braken of maagpijn.
Bij diabetes type 1 ontwikkelen de symptomen zich snel gedurende een periode van weken of maanden, terwijl bij diabetes type 2 de symptomen zich langzamer ontwikkelen of helemaal niet verschijnen.
Behandelmogelijkheden
Diabetes is een chronische ziekte en tot op heden is er nog geen genezing bekend, maar het kan wel worden behandeld. De behandeling bestaat uit het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel om deze zo normaal mogelijk te houden en niet te ver te laten dalen, wat hypoglykemie veroorzaakt. Dit kan worden gedaan door middel van medicatie, een geschikt dieet en lichaamsbeweging.
Als u diabetes hebt, zal uw arts u waarschijnlijk dit adviseren:
- Stoppen met roken
- Uw cholesterolwaarden en bloeddruk onder controle houden
- Afvallen als u overgewicht of obesitas hebt
- Regelmatig bewegen
Als u diabetes type 1 hebt, kan uw arts u insuline voorschrijven, terwijl u voor diabetes type 2 mogelijk orale geneesmiddelen en misschien ook insuline nodig hebt.
Diabetisch zijn weerhoudt u niet om uw ambities te blijven nastreven, en er zijn veel succesvolle sporters, zangers, acteurs, schrijvers en politici als levend bewijs dat diabetes u niet in de weg hoeft te staan - u kunt uw dromen blijven volgen.